Bij Valuta handel betaal je geen belasting over je winsten. Enige belasting die je betaald in Nederland over je totale vermogen (box 3) is 1.2% over het gemiddelde van al je geld peildatum 1 jan en 31 december. Vrijstelling ligt op 21.139 Euro en daarboven ga je dus 1.2% betalen.
Handelen op de beurs is in vergelijking met online poker helemaal belasting vrij. Er zijn een paar rechtzaken geweest in het verleden van daytraders die dit professioneel deden en volgens mij weten heeft de rechter deze van tafel geveegd (de belastingdienst verloor deze zaak). Als je het in een bedrijfsvorm giet is het trouwens een andere zaak en moet je gewoon belasting over je winsten betalen maar je kan ook alles afschrijven dan.
Vrijstelling vermogensbelasting
Wanneer heb ik recht op een vrijstelling van de vermogensbelasting?
Over je eigen vermogen betaal je belasting. Binnen je eigen vermogen valt bijvoorbeeld je spaargeld. Gelukkig bestaan er ook vrijstellingen van deze belasting. Vrijstellingen verhogen meestal het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen.
Vermogensbelasting is eigenlijk een verouderde term. Tot 2001 betaalde je 0,7 procent vermogensbelasting over je eigen vermogen. Daar bovenop kwamen nog extra heffingen. Deze vorm van belasting is in 2001 vervangen door de vermogensrendementsheffing of rendementsheffing. Maar omdat je in feite nog steeds vermogensbelasting betaalt, wordt de oude term nog steeds gebruikt.
Vermogensbelasting – wat is dat? Vermogensbelasting is de box 3 belasting. Binnen deze box vallen je spaargeld, beleggingen (Zoals Bitcoin en andere cryptocurrencies) en schulden. Je bezittingen bij elkaar opgeteld minus je schulden is je eigen vermogen. De overheid gaat er vanuit dat je inkomen haalt uit het rendement van je vermogen. Je belegt immers om winst te maken en je ontvangt spaarrente op je spaargeld. Daarom mag je niet onbeperkt geld sparen zonder belasting te betalen.
Vermogensbelasting vrijstelling De vermogensbelasting die je betaalt is 1,2 procent over je eigen vermogen. Dit percentage is gebaseerd op de aanname dat je 4 procent rendement haalt uit je eigen vermogen. Hierover moet je 30 procent belasting betalen. Als je deze getallen met elkaar verrekent, kom je uit op 1,2 procent belasting over je vermogen. Of je ook echt 4 procent rendement haalt, maakt niet uit voor de belasting. Maar omdat er wordt uitgegaan van het rendement, heet deze belasting rendementsheffing.
Iedereen heeft recht op een vrijstelling van 21.139 euro in 2013. Voor fiscale partners is dit bedrag 42.278 euro. Dit heet je heffingsvrije vermogen en hierover betaal je dus geen belasting. Ook over contant geld tot 512 euro, of 1.024 euro voor fiscale partners, hoef je geen belasting te betalen.
Vrijstelling vermogensbelasting 2013 Naast de algemene vrijstelling vermogensrendementsheffing gelden er specifieke vrijstellingen. Zo is er de ouderentoeslag voor 65-plussers. Deze toeslag is eigenlijk een verhoging van het heffingsvrije vermogen. Je hoeft dan dus over een groter deel van je vermogen geen belasting te betalen. Als je als 65-plusser een laag inkomen hebt, dan kom je in aanmerking voor deze vrijstelling. Wil je meer weten over deze vrijstelling, lees dan het artikel ‘Ouderentoeslag’.
Ook is er een vrijstelling als je zelf wilt sparen voor je uitvaart. Je mag in 2013 6.895 euro belastingvrij sparen voor je uitvaart. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bij een uitvaartverzekeraar een speciaal deposito openen. Lees verder over sparen uitvaart als je meer wilt weten over deze regeling.
Als je kiest voor een banksparen pensioen rekening, dan mag je ook fiscaal vriendelijk sparen voor je pensioen. Je betaalt dan geen belasting over dit deel van je spaargeld in box 3. Pas als het geld vrijkomt, betaal je belasting over het bedrag dat je maandelijks krijgt uitgekeerd. Voorwaarde voor deze vrijstelling is wel dat je een pensioentekort hebt. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor deze vrijstelling? Lees dan het artikel ‘Sparen voor pensioen’.
Verder geldt er een vrijstelling voor beleggingen in maatschappelijke en culturele fondsen en beleggingen in durfkapitaal. Het gaat altijd om fiscaal erkende fondsen, hoewel durfkapitaal ook wordt erkend als je leningen verstrekt aan startende ondernemers. Je mag 56.420 euro belastingvrij beleggen in deze fondsen.
Daarnaast krijg je heffingskorting voor duurzaam sparen of een groene spaarrekening van 0,7 procent. Als je bijvoorbeeld 50.000 euro inlegt, dan is heffingskorting 0,7 procent van 50.000 is 350 euro. Dit bedrag mag je van de belasting die je in box 1 betaalt, aftrekken.
Vrijstelling vermogensbelasting 2012 In 2012 gelden dezelfde regels als in 2013 en ook de belastingtarieven waren in 2012 gelijk aan die van 2013.
In de vrijstelling vermogensbelasting 2011 gold er nog een extra heffingsvrij vermogen per kind. Deze vrijstelling is vanaf 2012 afgeschaft.