De virtuele munt verdween afgelopen jaar nauwelijks uit het nieuws, maar dat kwam vooral door de opgwonden koers. Na de Cyprus-crisis kwam er een ware vlucht naar bitcoins op gang. In januari kostte een Bitcoin ongeveer vijftien dollar. Op 11 april was dat al 179 dollar, wat de waarde in circulatie op twee miljard dollar bracht. Daarna was er geen houden meer aan. Heel even tipte de koers aan twaalfhonderd dollar.
Met de populariteit begonnen steeds meer (ook Nederlandse) webwinkels bitcoins te accepteren. Canada kreeg zelfs de primeur van een (werkende) bankautomaat die bitcoins omwisselt.
Van nerdgeld werd de Bitcoin gaandeweg ook een instrument van speculanten en van criminelen. Er werd een toenemend aantal diefstallen gerapporteerd. Een 18-jarige inwoner uit Australië claimde dat hij een miljoen dollar aan bitcoins was kwijtgeraakt door diefstal. Ook het virtuele wisselkantoor Bitfloor moest een virtuele braak opbiechten: 250.000 dollar aan bitcoins waren na een hack spoorloos verdwenen. Een Chinees wisselkantoor verdween uit de lucht. Bitcoins ter waarde van 4,1 miljoen dollar gingen in rook op.
Beveiliger Symantec maakte vijfhonderdduizend pc’s onschadelijk die met het bitcoinbotnet ZeroAccess besmet waren geraakt. Door eigen bitcoins te minen – een proces dat steeds meer ingewikkelde rekenkracht vergt – wilden criminelen anoniem klikfraude bekostigen.
De eerste grote aanval op de Bitcoin viel samen met het oprollen van de illegale markt voor drugs Silk Road. Daar konden drugs, wapens en criminele diensten louter worden betaald met bitcoins. Binnen een dag krabbelde de munt echter weer overeind.
Bitcoins worden massaal aangekocht bij Bitoinic en Koop-bitcoin.nl en gaan soms wel 200 keer per dag over de digitale toonbank.
Nederlanders blijven er vooralsnog rustig onder. Slechts drie procent van de Nederlanders verwacht dat Bitcoin het huidige geldsysteem gaat vervangen. Eén op de vijf Nederlanders houdt hier in nog wel een slag om de arm en denkt dat het misschien wel gaat gebeuren. Een kwart is er van overtuigd dat Bitcoin nooit een algemeen betaalmiddel worden, zo bleek eerder deze maand uit onderzoek van Multiscope.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/jaar-bitcoin